Η συνταγή η σημερινή μπορεί να είναι πιο «προχωρημένη» αλλά είναι εύκολη και εντυπωσιακή για ιδιαίτερες περιστάσεις.
Τι θα χρειαστούμε;
- 250 γρ. φρέσκο σολομό
- 1 μεγάλη ντομάτα για σαλάτα
- 1 αβοκάντο μεγάλο ώριμο
- ½ ξερό κρεμμύδι
- Χυμό ½ λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας σόγια σος
- Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
- Λίγο άνηθο
- Αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Πως το φτιάχνουμε;
Το ταρτάρ:
Ζητάμε από τον ψαρά να μας κόψει ένα φιλέτο σολομού χωρίς το δέρμα και χωρίς αγκάθια. Για να το τσεκάρουμε αν έχει αγκάθια, περνάμε την παλάμη μας πέρα - δώθε στο φιλέτο και αν νιώσουμε κάποιο αγκάθι, το αφαιρούμε με μια λαβίδα (ή τσιμπιδάκι για τα φρύδια). Το πλένουμε ελαφρώς και το στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε τον σολομό σε τετράγωνα κομμάτια του ενός εκατοστού και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη σόγια σος και τον άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς αλάτι, γιατί η σόγια είναι αλμυρή. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστον δύο ώρες στο ψυγείο. Καθαρίζουμε την ντομάτα αφαιρώντας την φλούδα και τα σπόρια και την κόβουμε σε μικρά καρό.
Το γουακαμόλε:
Αφαιρούμε το δέρμα του αβοκάντο και το κουκούτσι (το κουκούτσι το κρατάμε). Το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και ταμπάσκο ανάλογα με το γούστο μας. Αλέθουμε τα υλικά μέχρι να πάρουν τη μορφή αλοιφής. Το δοκιμάζουμε ως προς το αλάτι και το ταμπάσκο και ανάλογα προσθέτουμε. Το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κουκούτσι (για να μην μαυρίσει) και διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, χρησιμοποιούμε μία φόρμα και τοποθετούμε πρώτα μία στρώση (όσο ένα δάχτυλο) γουακαμόλε, στρώνοντάς το με ένα κουτάλι. Από πάνω τοποθετούμε ένα δάχτυλο ντομάτα και τέλος ένα δάχτυλο σολομό. Με πολύ προσοχή ανασηκώνουμε την φόρμα και έχει δημιουργηθεί ένα πυργάκι. Το διακοσμούμε με κλωνάρια άνηθου ή σχοινόπρασου. Σερβίρεται και τρώγεται κρύο συνοδευόμενο από παγωμένη σαμπάνια ή πολύ ξηρό λευκό κρασί.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στην σελίδα του στο facebook