Απο τον Γιώργο Μπουραίμη, Ειδικό Σωματικής Διάπλασης.
Θα έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές για ‘’super’’ ειδικές και μαγικές δίαιτες που υπόσχονται θαύματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η μέχρι πρότινος εμπειρία και ενασχόληση μου με τα αθλητικά και διατροφικά δρώμενα μου επιτρέπουν να σας αποκαλύψω το μυστικό. Δεν υπάρχουν μαγικές διατροφές ή ειδικές δίαιτες που να κάνουν θαύματα. Τις περισσότερες φορές αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, ασχέτως αν αυτό σχετίζεται με την υγεία μας.
Πόσοι από μας έχουν μπει αρκετές φορές σε δίαιτα ή γενικότερα σε διατροφή και μόλις χάσουν τα κιλά ‘’που θεωρούν ότι πρέπει’’ βλέπουν τα κιλά να επιστρέφουν δριμύτερα μόλις σταματήσουν να τρώνε ‘’σωστά’’. Το φαινόμενο της επιστροφής των κιλών που χάθηκαν μαζί με κάποια ακόμα ονομάζεται yo-yo ή weight cycle. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πετυχημένη δίαιτα θεωρείται η δίαιτα που κρατάς τα κιλά που έχασες για ένα χρόνο +_10%. Για παράδειγμα, το να επιτευχθεί απώλεια 10 κιλών και μετά στους 3 μήνες πάρουμε 15, τότε η διατροφή που ακολουθήσαμε θεωρείται …αποτυχημένη!!
Η διατροφή δεν είναι μόδα, είναι τρόπος ζωής. Η έκφραση του τύπου ‘’Ότι τρώμε είμαστε’’ βλέπουμε να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Αυτά ήταν τα λόγια, τα οποία δεν αναφέρω μόνο σε σας, αλλά τα είχα πει και στη Μαρία όταν με επέλεξε όχι για να αλλάξει μόνο το σώμα της, αλλά γενικά τις διατροφικές της συνήθειες .Στόχος μας ήταν και είναι η υγεία της και μετά όλα τα υπόλοιπα! Να ξέρετε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και με βάση αυτή τη διαφορετική ενδοατομικότητα έχει άλλες διατροφικές ανάγκες και συνήθειες. Όπως λέει κι ο καθηγητής μου, Σταμάτης Μουρτάκος, κάθε διατροφή πρέπει να είναι ασφαλής, αποτελεσματική και κυρίως μοναδική γιατί ο καθένας μας είναι και πρέπει να νιώθει μοναδικός.
Θα ήθελα να αναφέρω μερικά δεδομένα που ο σκοπός της ύπαρξης τους είναι να έχουμε ένα γρήγορο ‘’μπούσουλα’’ στο να επιτύχουμε αυτό που ονομάζεται σωστή – υγιεινή διατροφή. Με βάση επιστημονικά στοιχεία του πανεπιστημίου του Harvard, σας δείχνω το πιάτο της υγιεινής διατροφής το οποίο είναι σχετικά ‘’πειραγμένο’’ με βάση το αρχικό πιάτο διατροφής που είχε βγει από το USDA. Οι επιστήμονες του Harvard θεώρησαν πως το αρχικό ήταν αρκετά επηρεασμένο από το marketing των εταιριών.( εικόνα 1)
Ένας άλλος γρήγορος οπτικός τρόπος εκμάθησης διατροφικών συστάσεων είναι και αυτή της τελευταίας διατροφικής πυραμίδας ( είναι λίγο αλλαγμένη σχηματικά από αυτές που είχαμε συνηθίσει παλαιότερα) από τις μελέτες του USDA..( εικόνα 2)
Σύμφωνα με τις πιο πάνω μελέτες, για να διατηρήσουμε πρώτα απ’ όλα την υγεία μας και το ιδανικό μας βάρος πρέπει να λαμβάνουμε τροφές απ’ όλες τις ομάδες. Στον οργανισμό μας δεν πρέπει να στερούμε τίποτα. Η στέρηση σημαίνει πρόβλημα. Το μέτρο σημαίνει υγεία. Λαμβάνουμε καθημερινά 5-6 γεύματα ξεκινώντας από το πρωινό που είναι ο βασιλιάς των γευμάτων με επιλογές τροφών όπως δημητριακά ολικής άλεσης, γάλα χαμηλών λιπαρών και φρούτα, ενδιάμεσο σνακ γιαούρτι ή μπάρες δημητριακών, μεσημεριανό με επιλογή λευκών κρεάτων (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα) σε συνδυασμό με λαχανικά και δημητριακά ή αμυλούχα ( καστανό ρύζι – πατάτα), απογευματινό φρούτο και βραδινό, που πρέπει να είναι το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας το οποίο πρέπει να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων ( αμυλούχων δημητριακών). Το κόκκινο κρέας το προτιμάμε μια φορά την εβδομάδα.
Όσο για τον τρόπο μαγειρέματος αποφεύγουμε το βούτυρο και τις μαργαρίνες και χρησιμοποιούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε επιπλέον αλάτι, γιατί περίπου όλες οι τροφές περιέχουν νάτριο.
Και μην ξεχνάτε το πιο βασικό, να γυμνάζεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Άσκηση και διατροφή είναι τα μόνα που θα φέρουν το αποτέλεσμα που ζητάτε χωρίς παρενέργειες και απάτες. Αν βλέπετε ότι τείνετε προς την παχυσαρκία μην κάνετε του κεφαλιού σας. Απευθυνθείτε σε κάποιον που να γνωρίζει τι του γίνεται και να έχει εμπειρία και όχι κάποιον αυτοβαπτιζόμενο ειδικό.
Η προληπτική συντήρηση είναι το καλύτερο αντίδοτο και βέβαια τρόπος αντιμετώπισης των επερχόμενων προβλημάτων - ασθενειών!
Το φαγητό πέρα από επιβίωση είναι και απόλαυση αλλά να θυμάστε, ότι τρώμε για να ζούμε και όχι ζούμε για να τρώμε!
Ευχαριστώ πολύ τον καθηγητή μου Σταμάτη Μουρτάκο, αθλητικό διατροφολόγο M.Sc., PhD(c) και την base training για τα αρχεία και τα δεδομένα που μου έχουν παρείχαν.