Τι πιο ωραίο ένα Κυριακάτικο πρωινό να ετοιμάσετε ένα υπέροχο πρωινό με τσουρέκι φτιαγμένο από τα χέρια σας! Και μια υπέροχη συνταγή για το Πάσχα που μας έρχεται σιγά σιγά.
Τι θα χρειαστούμε;
- 550 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
- 1 κύβο μαγιά νωπή
- 50 ml νερό χλιαρό
- 100 ml γάλα χλιαρό
- 100 ml βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 κουτ. γλυκού κακουλέ σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
Πως το φτιάχνουμε;
Θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε καλά. Δίνουμε προσοχή το νερό να μην είναι καυτό γιατί έτσι η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια. Γι’αυτό αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο, το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 35 οC.
Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλεύρι στο μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη τη μαγιά να ενεργοποιηθεί, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα. Τα χτυπάμε με το σύρμα, στο χέρι, να ενωθούν καλά. Στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι προσθέτουμε την ενεργοποιημένη πλέον μαγιά και κατόπιν το μείγμα υγρών. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου για περίπου 2 λεπτά. Κατόπιν ανεβάζουμε σε δυνατή ταχύτητα και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Η ζύμη μας θα είναι εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια και θα μαζευτεί σε μπάλα γύρω από τον γάντζο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε κοντά σε ζεστό σημείο (όχι πάνω) για περίπου 45-50 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει.
Κατόπιν τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τα χέρια για λίγα λεπτά. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε τρεις κότσους. Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τους κότσους σε μακρόστενο φύλλο. Απλώνουμε σε κάθε φύλλο πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τα κομμάτια κουβερτούρας, αφήνοντας περιθώριο περίπου 2 εκ. στις άκρες. Τυλίγουμε το φύλλο κατά πλάτος σε ρολό, όχι πολύ σφιχτό. Ομοίως φτιάχνουμε και τους άλλους δύο κότσους. Φέρνουμε κοντά τους κότσους και πλάθουμε σε κοτσίδες, ξεκινώντας από τη μέση και συνεχίζοντας προς τα πάνω και μετά προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο το σχήμα του τσουρεκιού θα είναι ομοιόμορφο.
Βάζουμε το τσουρέκι σε ταψάκι και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά. Εν τνω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170oC. Αφού φουσκώσει καλά, αλείφουμε το τσουρέκι με αυγό. Είναι πολύ σημαντικό αφού το αλείψουμε με αυγό να το αφήσουμε να σταθεί για περίπου 10 λεπτά, ώστε να μη συρρικνωθεί το τσουρέκι και ξεφουσκώσει.
Κατόπιν ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει το τσουρέκι. Για να διατηρηθεί μαλακό, μπορούμε να το αλείψουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστό.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής