Τα μπισκότα αυτά θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Τι θα χρειαστούμε;
- 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1/3 φλιτζανιού σουσάμι
- 1/2 φλιτζάνι αναψυκτικό σόδα
- 250 γραμμάρια κουβερτούρα
Πως τα φτιάχνουμε;
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Βάζουμε σε μπολ τη μαργαρίνη, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και τα αναμιγνύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ. Διαλύουμε τη σόδα μαγειρικής στο χυμό πορτοκαλιού. Προσοχή: πάνω από το μπολ γιατί χύνεται! Το ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το γαρίφαλο.
Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και με το χέρι ή σπάτουλα, απαλά, ζυμώνουμε να απορροφηθεί το αλεύρι.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σουσάμι και τη σόδα (αναψυκτικό). Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα σε ό,τι σχήμα θέλουμε με μαχαίρι ή με κουπ πατ.
Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στο βρεγμένο σουσάμι και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα, αραιά το ένα από το άλλο. Αν δεν θέλετε σουσάμι και θέλετε σοκολάτα, τα βουτάτε μέσα σε λιωμένη σοκολάτα αφού πρώτα έχουν ψηθεί.
Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 20΄ στους 160 C στον αέρα ή στους 180 C στις αντιστάσεις. Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να τραβήξουν την υγρασία τους για 10΄.
Στη συνέχεια τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο.
Extra tips επιτυχίας
- Η συνταγή για τα συγκεκριμένα μπισκότα δεν τα κάνει πολύ γλυκά. Μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλιτζ. ζάχαρη για πιο γλυκιά γεύση.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να οξυγονωθεί.
- Το αναψυκτικό σόδα αφρατεύει τα μπισκότα.
- Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα την ζύμη γιατί σκληραίνουν τα μπισκότα.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr και το www.argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής