Μια συνταγή που μυρίζει θάλασσα και…Ισπανία!
Τι θα χρειαστούμε;
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καλαμάρια ή 2 σουπιές
- 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 2 πρέζες κρόκο Κοζάνης
- 1 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα
- 1 φλιτζ. αρακάς ή φασολάκια
- 4 φλιτζ. ρύζι για πιλάφι
- 6 φλιτζ. ζωμός λαχανικών ή νερό
- 500 γρ. μύδια
- 500 γρ. γαρίδες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- 1 δαφνόφυλλο
- 2 κλαδάκια θυμάρι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λεμόνι
Πως την φτιάχνουμε;
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχό και φαρδύ σκεύος. Προσθέτουμε τα καλαμάρια ή τη σουπιά και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο και λίγο θυμάρι.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές, και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αρακά ή φασολάκια (ό,τι έχουμε), κρόκο Κοζάνης και αλατοπιπερώνουμε. Αλέθουμε τα ντοματάκια ή τα σπάμε με κουτάλι και τα προσθέτουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε και το ζωμό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 7΄-8΄ και στρώνουμε πάνω πάνω τα ωμά θαλασσινά (γαρίδες, μύδια). Πιέζουμε με κουτάλα τα υλικά, να βραχούν καλά με τα υγρά της παέλιας.
Χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, έως ότου σκάσει το ρύζι και ανοίξουν τα θαλασσινά. Η παέλια συνολικά θέλει περίπου 20΄ ψήσιμο και είναι έτοιμη όταν αρχίσει και «πιάνει» το ρύζι στη βάση του σκεύους.
Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής