Συνταγές για να φτιάξετε τις ημέρες της νηστείας σουπιές θα βρούμε πολλές, αλλά αυτή με το σπανάκι και τις φακές είναι το κάτι άλλο.
Τι θα χρειαστούμε;
- 2 φλιτζάνια φακές
- 800 γρ. σουπιές καθαρισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 500 γρ. σπανάκι μικρόφυλλο
- 400 γρ. ντοματάκια πομοντόρια, κομμένα σε καρέ
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 2 κουτ. σούπας άνηθος
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως τις φτιάχνουμε;
Βάζουμε τις φακές σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν, περίπου για 25’, μέχρι να μισομαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε.
Σε βαθύ τηγάνι, ή καλύτερα σε γουόκ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα ψιλοκομμένα πράσα να μαραθούν για 5΄-6΄. Προσθέτουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄. Ρίχνουμε το σκόρδο και τις μισοβρασμένες φακές. Ανακατεύουμε καλά. Δυναμώνουμε τη φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράσουν οι σουπιές για 4΄-5΄ σε δυνατή φωτιά.
Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό σκεπασμένο για 20΄, μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι σουπιές. Προσθέτουμε το πλυμένο και στραγγισμένο σπανάκι, τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις για 6΄-8΄. Τέλος πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Στο τέλος το φαγητό δεν έχει ζουμιά, μένει σχεδόν με το λάδι του.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr και το www.argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής