Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν οι φακές αλλά αυτή η συνταγή θα σας κάνει να τις δείτε με…άλλο μάτι.
Τι θα χρειαστούμε;
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
- 2 φλιτζάνια ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
- 2 φλιτζάνια φακές μαγειρεμένες
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- γιαούρτι με δυόσμο για το σερβίρισμα
Πως τις φτιάχνουμε;
Το αφήνουμε να μουλιάσει για 20΄ σε μπολ με νερό να το καλύπτει.Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10΄, έως ότου ροδίσουν. Βγάζουμε τα μισά κρεμμύδια και τα φυλάμε για αργότερα.
Στο τηγάνι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια προσθέτουμε το νερό. Στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να πάρει βράση. Το σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένο για 10΄. Προσθέτουμε τις φακές κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15΄ έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά. Δεν ανακατεύουμε. Το σερβίρουμε στα πιάτα ισομοιράζοντας τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε κάθε μερίδα. Σερβίρεται κρύο ή ζεστό. Μία νόστιμη πρόταση είναι να το συνδυάσετε με γιαούρτι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο!
Βonus tip
- Μουλιάζουμε το ρύζι για να φουσκώσει και να αποβάλλει το άμυλο του.
- Καραμελώνουμε πάντα τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά και για πολύ ώρα. Έτσι αποβάλλουν τα σάκχαρα τους και γλυκαίνουν.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr και το www.argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής