Ποιος θα πει όχι σε ένα σπιτικό σοκολατένιο ντόνατ;
Τι θα χρειαστούμε;
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 60 ml γάλα
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
- 100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Πως τα φτιάχνουμε;
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC στον αέρα.
Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Σχηματίζουμε με τα δάχτυλα μία λακούβα στο κέντρο του μπολ. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και το χτυπημένο αυγό, ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μία εύπλαστη ζύμη. Κατόπιν, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, με τη βοήθεια πλάστη, σε αλευρωμένη λαμαρίνα. Προσέχουμε το πάχος να είναι περίπου 1,5 εκ. Χρησιμοποιούμε στρογγυλά κουπ-πατ με δύο διαφορετικές διαμέτρους (ένα μεγάλο και ένα μικρό για τη μικρή τρύπα του ντόνατ). Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φλιτζάνια ή ποτήρια. Κόβουμε τη ζύμη σε ντόνατς. Εάν θέλουμε, μπορούμε να μην κάνουμε τρύπα σε κάποια ντόνατς. Τοποθετούμε τα ντόνατς σε λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Για το σοκολατένιο γλάσο:
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε την κουβερτούρα. Κατόπιν προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε στην φωτιά να ζεσταθούν για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε ταυτόχρονα για να μην κολλήσει η σοκολάτα στο κατσαρολάκι. Κατόπιν, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά, να στερεοποιηθεί και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ψηθούν τα ντόνατς, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5-6 λεπτά και κατόπιν βουτάμε ένα-ένα τα ντόνατς από την μια πλευρά στο γλάσο. Πασπαλίζουμε με πολύχρωμη τρούφα και απολαμβάνουμε τα υγιεινά μας και πεντανόστιμα σοκολατένια ντόνατς!
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής