Πολλές φορές έχουμε σκεφτεί να φτιάξουμε σπιτικά πατατάκια, αλλά δεν το έχουμε επιχειρήσει κι αυτή η συνταγή είναι η ιδανική αφορμή.
Τι θα χρειαστούμε;
- 1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- αλάτι
Πως το φτιάχνουμε;
Με το μαντολίνο ή σε κουζινομηχανή με τον ειδικό δίσκο για ψιλό κόψιμο, κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι. Τις ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό μέχρι να φύγει όλο το άμυλο και το νερό να τρέχει καθαρό. Κατόπιν τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλα τα αρώματά του το σκόρδο. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο μέχρι να κάψει. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, προσέχουντας να μην γεμίσουμε υπερβολικά την κατσαρόλα με κάθε δόση. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να τηγανιστούν για 6-8 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές. Βγάζουμε την κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και ακουμπάμε τα πατατάκια σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Αλατίζουμε, με πινέλο αλείφουμε τα πατατάκια με λίγο από το μείγμα ελαιόλαδο-σκόρδο και σερβίρουμε.
Tip
Ταιριάζουν πολύ με ρίγανη, πάπρικα και ως συνοδευτικό για ντιπ.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής