Μπορεί να μην είναι μια συνηθισμένη συνταγή, αλλά πιστέψτε με, είναι πεντανόστιμη!
Τι θα χρειαστούμε;
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ίσες λεπτές φέτες
- 2 κ.γλ. θυμάρι φρέσκο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό βοδινού
- 8 μικρές λεπτές φέτες ψωμί
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή άλλο σκληρό τυρί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε;
Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο στην κατσαρόλα, να ζεσταθούν καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το φρέσκο θυμάρι. Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συχνά μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσό χρώμα, για περίπου 20 λεπτά, προσέχοντας να μην καούν. Προσθέτουμε το σκόρδο λίγο πριν ετοιμαστούν τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας. Ανεβάζουμε σε υψηλή φωτιά και σβήνουμε σιγά σιγά με το κρασί, πάντα ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε 1 λίτρο ζωμό βοδινό και καλύπτουμε την κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση, για περίπου 15-20. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, σερβίρουμε σε 4 μικρά, βαθιά μπολ. Αλείφουμε με 1 κ.σ. βούτυρο και πασπαλίζουμε την τριμμένη γραβιέρα το καυτό φρυγανισμένο ψωμί ώστε να λιώσει. Προσθέτουμε από δύο φέτες βουτυρωμένο ψωμί στο κάθε μπολ με σούπα και σερβίρουμε αμέσως.
Tips
Η αυθεντική γαλλική κρεμμυδόσουπα σερβίρεται σε πυράντοχα σκεύη, στα οποία σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτουμε δύο φέτες βουτυρωμένο ψωμί στο κάθε σκεύος και ζεσταίνουμε τις σούπες στο γκριλ στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε μπολ, να προσθέσουμε στο κάθε μπολ φέτες βουτυρωμένο ψωμί και
Συνήθως χρησιμοποιούν τυρί Comte, ωστόσο αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Gruyère, ελληνική γραβιέρα ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό τυρί.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής