Αυτή είναι μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι στο Κυριακάτικο τραπέζι.
Τι θα χρειαστούμε;
- 1 χοιρινό μπούτι (4 κιλά περίπου)
- Ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- Αλάτι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 μπύρα
- 250 ml χυμό μήλου
- Για τη σάλτσα
- 250 ml χυμό μήλου
- ½ φλιτζάνι κονιάκ
- 3 κουταλιές αλεύρι
- 1 ½ φλιτζάνι ζωμό κότας
- 4 μήλα ψιλοκομμένα
- 3 γαρύφαλλα
- Λίγη κανέλα
- Χυμός από 1 λεμόνι
Πως το φτιάχνουμε;
Χαράζουμε το χοιρινό στην πέτσα, αλατίζουμε και αλείφουμε με λάδι. Σε ένα ταψί ρίχνουμε 3-4 ποτήρια νερό, το μισό από το χυμό μήλου, τη μπύρα, τη μουστάρδα, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, τοποθετούμε το χοιρινό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια το βρέχουμε με τα υγρά του ταψιού, κατεβάζουμε στους 180 C και το ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για αρκετές ώρες. Χρειάζονται 30 λεπτά για κάθε 500 γραμ. κρέατος. Μόλις ψηθεί το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σε όλο αυτό το χρόνο προσέχουμε να μην στεγνώσει το κρέας από τα υγρά του γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα:
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μήλα με τα μπαχαρικά, σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το ζωμό κότας, τον υπόλοιπο χυμό μήλου και τα υγρά από το ταψί χωρίς το περίσσιο λίπος το οποίο και αφαιρούμε. Βράζουμε έως ότου λιώσουν τα μήλα και προσέχουμε η σάλτσα που θα πάρουμε να είναι σε αντιστοιχία με το κρέας ή με τα άτομα που θα σερβιριστούν. Βγάζουμε τα μπαχαρικά, πολτοποιούμε τη σάλτσα μας, τη βάζουμε πάλι στο κατσαρολάκι και τη δένουμε με το αλεύρι, αφού το έχουμε χτυπήσει και το έχουμε λιώσει σε λίγο νερό. Βράζουμε για άλλα 2 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με το κρέας μας.
Ευχαριστούμε την Ιωάννα Τσολομίτη και το www.ioannas.gr για την συνταγή