Όσο χειμωνιάζει τα γιουβαρλάκια είναι ιδανική συνταγή για τις κρύες νύχτες.
Τι θα χρειαστούμε;
- 800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κουταλιά βούτυρο
- Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 αυγό
- 3 καρότα τριμμένα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο (προαιρετικά)
- ½ ματσάκι άνηθο
- 2 κλωνάρια σέλινο
- Αλάτι & πιπέρι
- Ζωμός κότας
- 3 κουταλιές αλεύρι + 1 φλιτζάνι αλεύρι για το πανάρισμα
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί για το ζωμό
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Λίγο χλιαρό νερό
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά ή αυγολέμονο
Πως τα φτιάχνουμε;
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε πολύ καλά και σε ένα μπολ το ανακατεύουμε με τον κιμά, το μισό καρότο, το ξερό κρεμμύδι, το ρύζι (πλυμένο) το αλάτι, το πιπέρι και το αυγό. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και σε μία κατσαρόλα με το λάδι και το βούτυρο σοτάρουμε αλαφρά τα γιουβαρλάκια και το και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό με μπόλικο νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 1 ώρα μέχρι να σκάσει το ρύζι. Στα 30 λεπτά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από την άνηθο. ¨όταν βράσει το φαγητό, λιώνουμε το αλεύρι σε χλιαρό νερό, το προσθέτουμε στο φαγητό και βράζουμε για 1-2 λεπτά κόμη μέχρι να δέσει και στη συνέχεια ρίχνουμε τον άνηθο, το λεμόνι και τη κρέμα γάλακτος.
Ευχαριστούμε την Ιωάννα Τσολομίτη και το www.ioannas.gr για την συνταγή