Αυτή είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για μπακαλιάρο.
Τι θα χρειαστούμε;
1 κιλό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο
1 ποτήρι ανθρακούχο νερό ή μπίρα
1 αυγό
1 ποτήρι αλεύρι, κοσκινισμένο
Ελάχιστο αλάτι, γιατί ο μπακαλιάρος είναι ήδη αλμυρός
Πιπέρι μπόλικο φρεσκοτριμμένο
2 φινόκιο, κομμένα σε φέτες
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Πως τα φτιάχνουμε;
Διαλέγουμε χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά γιατί αλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα. Ξαλμυρίζουμε το ψάρι ααπό την προηγούμενη μέρα: Αφαιρούμε την πέτσα και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε ένα μπολ με πολύ νερό, το οποίο θα ανανεώνουμε κάθε 3 ώρες. Αφού δοκιμάσουμε και δούμε ότι έχει ξαλμυρίσει, το αφήνουμε σε απορροφητικόχαρτί να στραγγίσει καλά και αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.
Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε το κουρκούτι: χτυπάμε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό μέτριο (ούτε πολύ σφιχτό ούτε αραιό). Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια τον ανακατεύουμε καλά και βουτάμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω γύρω.
Όταν είναι έτοιμα τα φιλέτα, προσθέτουμε στο λάδι που τηγανίστηκαν τις φέτες φινόκιο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σερβίρουμε το μπακαλιάρο και από πάνω γαρνίρουμε με τις σωταρισμένες φέτες φινόκιο.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την συνταγή