Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, μπείτε στην κουζίνα αμέσως!
Τι θα χρειαστούμε;
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
- 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 κουτ. σούπας παγωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
- Για τα φύλλα:
- 500 γρ. φύλλα κανταΐφι
- 1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη), για το άλειμμα
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
- χυμός από ½ λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Πως το φτιάχνουμε;
Για το σιρόπι:
Βάζω όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα και τα βράζω, για 12 – 15 λεπτά (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση). Αποσύρω από τη φωτιά, σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει και αφρίσει. Προσθέτω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με το σύρμα, για να μην κολλήσει. Σιγοβράζω το μείγμα για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη ρίχνω τη βανίλια μέχρι να αφρατέψω το μείγμα και το προσθέτω στο μείγμα σιμιγδαλιού και ανακατεύω καλά, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο και πυκνό μείγμα. Ρίχνω μέσα το βούτυρο και σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατάσαρκα μέχρι η κρέμα να κρυώσει λίγο.
Για το φύλλο κανταΐφι:
Με λίγο από το λιωμένο βούτυρο αλείφω ένα ορθογώνιο και βαθύ ταψί με διαστάσεις 28 x 22 εκ. και στρώνω εκεί τα μισά φύλλα κανταΐφι, βουτυρωμένα καλά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύω την κρέμα με το σύρμα για να γίνει λεία και την αδειάζω στο ταψί, στα βουτυρωμένα φύλλα. Ισιώνω καλά την επιφάνεια της κρέμας με μια σπάτουλα. Γυρίζω προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, σκεπάζοντας την περιφέρεια της κρέμας. Κόβω τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, τα βουτυρώνω και αυτά ένα-ένα και σκεπάζω την κρέμα. Αλείφω με βούτυρο την επιφάνεια του γλυκού και χαράζω προσεκτικά. Το ψήνω για 1 ώρα, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.
Βγάζω το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και, όσο είναι καυτό, το περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Το σερβίρω χλιαρό ή όταν κρυώσει.
Ευχαριστούμε την Ιωάννα Τσολομίτη και το www.ioannas.gr για την παραχώρηση της συνταγής