Το κλασσικό γιουβέτσι με μοσχαράκι είναι ένα πιάτο που έχουμε συνδυάσει οι περισσότεροι είτε με το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.
Τι θα χρειαστούμε;
• 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (σπάλα)
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο και 1/4 φλ. ελαιόλαδο επιπλέον
• 1 κρεμμύδι μικρό ολόκληρο
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 1 καρότο
• 1 κομμάτι πράσο
• 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
• 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
• 1 κ. γλ. ζάχαρη
• 500 γραμμ. κριθαράκι χοντρό
• αλάτι, πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε;
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, σκόρδο, κι αφήνουμε να λαδωθούν. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει περίπου 1 ώρα, σκεπάζοντας την κατσαρόλα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας καλά.
Τα αδειάζουμε σε ένα ταψί. Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κρέας. Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά σε περίπτωση που δεν έχουν λιώσει και περιχύνουμε. Η σάλτσα μας πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Εάν έχει εξατμιστεί κατά το βράσιμο, προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα με 2 δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής