Τι πιο ωραίο από το να φτιάξουμε για το Κυριακάτικο τραπέζι μια ωραία, χωριάτικη τάρτα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Τι θα χρειαστούμε;
Για το ζυμάρι ελιόπιτας:
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 10 μεγάλες ελιές μαύρες, απυρήνωτες και ψιλοκομμένες
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1 κρόκο αυγού
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλεύρι για τον πάγκο εργασίας
Για τη γέμιση:
- 3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης χωρίς σπόρους, κομμένες στα τέσσερα
- 200 γραμμ. τυρί κρέμα
- 1 φλ. τρίμματα βαρελίσιας φέτας
- 4 κ.σ. γάλα
- 2 αυγά
- 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε;
Προθερμαίνουμε σε αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 15΄. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ. Κάνουμε λακούβα. Χτυπάμε το αυγό, τον κρόκο, το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. νερό. Το προσθέτουμε στο αλεύρι, καθώς και τις ελιές. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε για 5΄. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Χρησιμοποιούμε λαδωμένο ταψάκι 22 εκ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με πλάστη ή τη δουλεύουμε με τα δάχτυλα σαν πλαστελίνη, καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και παγώνουμε για 20΄. Τοποθετούμε τις κομμένες πιπεριές σε σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 12΄-15΄ μέχρι να μαυρίσει η φλούδα. Αμέσως τις βάζουμε σε σακουλίτσα και αφήνουμε 10΄. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βγάζουμε τη φόρμα με το ζυμάρι από το ψυγείο, στρώνουμε επάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζουμε λίγο ρύζι ή λίγα όσπρια σαν βαρίδι. Την ψήνουμε για 10΄. Αφαιρούμε το χαρτί και ψήνουμε για ακόμη 5΄. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και το γάλα και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτουμε τις πιπεριές, το βασιλικό, τρίβουμε το πιπέρι και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα στη μισοψημένη τάρτα και ψήνουμε για 25.
Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής