Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι μια κλασσική συνταγή που σχεδόν όλοι την αγαπάνε.
Τι θα χρειαστούμε;
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 600 γρ. κιμά
- 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνη
- 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
- ελαιόλαδο για να περιχύσουμε τις μελιτζάνες
Για τη μπεσαμέλ:
- 1 φλιτζ. αλεύρι
- 4 φλιτζ. γάλα ζεστό
- 1 φλιτζ. Μαργαρίνη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- τριμμένο μοσχοκάρυδο
Πως τις φτιάχνουμε;
Κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες (αν είναι πικρές τις βυθίζουμε σε νερό με αλάτι). Τις τηγανίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές για λίγα λεπτά. Κατόπιν τις βάζουμε στη σειρά σε ένα ταψάκι και αφαιρούμε την ψίχα με ένα κουτάλι.
Ετοιμάζουμε τον κιμά: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμυδάκι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να καλυφθούν τα υλικά στην κατσαρόλα, και αφήνουμε να βράσουν για 35-40′. Αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά, τον μαϊντανό και γεμίζετε τα παπουτσάκια.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι και προσέχοντας να μην σβολιάσει. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα χτυπώντας παράλληλα το με το σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αφοήνουμε να ψηθούν για 10′ ανακατεύοντας συχνά. Στο τέλος ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Αν βγει σφιχτή προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα επιπλέον. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με αυτήν τα παπουτσάκια, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 25-30′. Σερβίρονται ζεστά.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής