Υπάρχει κάποιος που να μην τρώει τα ντολμαδάκια; Ειδικά όταν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα, γίνονται νοστιμότατα. Τα ντολμαδάκια με κολαζουν! Μπορώ να φάω πάρα πολλά!
Τι θα χρειαστούμε;
- 30 αμπελόφυλλα τρυφερά
- 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι
- 1/2 ντομάτα τριμμένη
- Aλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως τα φτιάχνουμε;
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Βάζουμε το ρύζι σε μπολ με νερό και το αφήνουμε για 1 ώρα. Κατόπιν το τοποθετούμε μέσα σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό για να φύγει το άμυλο και να γίνει το ρύσι σπυρωτό. Στραγγίζουμε καλά.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού στο ρύζι και ανακατεύουμε. Σε μεγάλο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα στο ρύζι και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τα ντολμαδάκια:
Παράλληλα, βρέχουμε για 3-4 λεπτά τα αμπελόφυλλα σε πολύ ζεστό νερό και κατόπιν τα αφήνουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε καλά. Αφαιρούμε τυχόν κοτσανάκια στην άκρη των φύλλων. Παίρνουμε ένα φύλλο στο χέρι μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, με κουτάλι βάζουμε μία κουταλιά γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά με τα δάχτυλα και τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Με τον ίδιο τρόπο φτιάνουμε τα υπόλοιπα ντολμαδάκια.
Όταν είναι όλα έτοιμα, τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο και σχηματίζοντας σειρές μέσα στην κατσαρόλα. Το σημείο όπου ενώνονται πρέπει να βρίσκεται προς τα κάτω. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να σκεπάσει τα ντολμαδάκια. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιούν το νερό τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρονται κρύα.