Η συνταγή που εντοπίσαμε στο mamapeinao για κέικ καραμέλας είναι πρωτότυπη και λαχταριστή!
Τι θα χρειαστούμε;
Για το κέικ:
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
- ¼ κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 112 γραμμάρια βούτυρο
- 135 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 αυγά
- 56 γραμμάρια γάλα πλήρες
Για το γλάσο καραμέλας:
- 226 γραμμάρια βούτυρο
- 453 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 2/3 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
- 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 2 κουταλιές γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πως το φτιάχνουμε;
Το κέικ:
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε αργά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για ακόμη 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, ένα τη φορά ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε τα μισά στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. Ψήνουμε στους 170 για 20-25 λεπτά ή μέχρι να περάσουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας (να βγαίνει καθαρή).
Το γλάσο:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, την καστανή ζαχαρη και το αλάτι σε τηγάνι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν τα υλικά μας. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Με σταθερό μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να δούμε ότι το μείγμα παίρνει χρώμα καραμέλας. Γαρνίρουμε με το γλάσο το κρύο πλέον κέικ.
Την συνταγή την βρήκαμε στο mamapeinao.gr