Ο καγιανάς με ντομάτες είναι ένα παραδοσιακό μανιάτικο πιάτο και μια συνταγή εύκολη και γρήγορη.
Τι θα χρειαστούμε;
- 4 μέτριες ντομάτες ώριμες
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 3-4 αυγά
- αλάτι
Πως τον φτιάχνουμε;
Διαλέγουμε τέσσερις ντομάτες καλά ώριμες, με σφριγηλή σάρκα, τις πλένουμε και τις τρίβουμε με τη φλούδα στη χοντρή μεριά του τρίφτη ξεκινώντας από την κάτω πλευρά μέχρι να φτάσουμε στον κόμπο.
Βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και βράζουμε καλά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει ο πολτός της ντομάτας με το λάδι.
Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με κυκλική φορά από το κέντρο προς τις άκρες.
Μόλις αρχίσει να ψήνεται ανασηκώνουμε με προσοχή τον καγιανά κατά σημεία, πρώτα από τριγύρω, ώσπου να πάει παντού το αυγό και να ψηθεί ομοιόμορφα. Μετά γυρίζουμε τμηματικά το κάτω μέρος προς τα πάνω με τη βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας και σείουμε το τηγάνι μας δεξιά-αριστερά.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία για να φουσκώσει. Αφού ψηθεί από τη μια πλευρά εφαρμόζουμε καλά ένα επίπεδο καπάκι στο τηγάνι και γυρίζουμε τον καγιανά και από την άλλη πλευρά . Όταν ψηθεί τον αδειάζουμε με προσοχή σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Η παραδοσιακή συνταγή της Μάνης από την κυρία Ελένη Τζικάκου είναι από το υπό έκδοση βιβλίο της Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΑΝΗ (από τις εκδόσεις ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ)