Κάθε φορά που έχω δοκιμάσει να κάνω αυτούς τους κολοκυθοκεφτέδες οι φίλοι μου ξετρελαίνονται!
Τι θα χρειαστούμε;
- 1 κιλό κολοκύθια φρέσκα
- 1 κούπα μυζήθρα ξερή, τριμμένη
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- 3 αυγά
- 1 κουταλιά φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι κοφτό μπέκιν πάουντερ
- 1, 1 ½ κούπα αλεύρι (όσο πάρει)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Πως τους φτιάχνουμε;
Τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή μεριά του τρίφτη, τα στύβουμε καλά μέσα στις παλάμες μας και πετάμε τα περιττά υγρά.
Βάζουμε το κολοκύθι σε ένα σκεύος και προσθέτουμε τη μυζήθρα, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το μπέκιν πάουντερ και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε όσο αλεύρι πάρει ώσπου να πετύχουμε ένα μείγμα, όχι πολύ σφιχτό και το βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο για μια ώρα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 – 3 δάχτυλα ελαιόλαδο και όταν ζεστάνει αρκετά βουτάμε ένα κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό, παίρνουμε μια-μια κουταλιά από το μείγμα και τη ρίχνουμε με προσοχή στο τηγάνι, βρέχοντας κάθε φορά το κουτάλι για να μην μένει πάνω του ποσότητα από το μείγμα. Καθώς ρίχνουμε την κουταλιά φροντίζουμε να μην απλώνει και χαλάει το σχήμα της.
Όταν οι κολοκυθοκεφτέδες ροδίσουν από τη μια πλευρά τους γυρίζουμε και από την άλλη. Αφού ψηθούν τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να αποβάλλουν το περιττό λάδι και σερβίρουμε.
Η παραδοσιακή συνταγή της Μάνης από την κυρία Ελένη Τζικάκου είναι από το υπό έκδοση βιβλίο της Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΑΝΗ (από τις εκδόσεις ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ)