Σήμερα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια παραδοσιακή Μανιάτικη συνταγή.
Τι θα χρειαστούμε;
- 6 ντομάτες ώριμες, μεγάλες
- 2 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους
- 2 πιπεριές πράσινες με ωραίο στρογγυλό σχήμα
- 10 κολοκυθολούλουδα ανοιχτά
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 κουταλιά ντοματοπολτό
- 1 ποτηράκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή 2 κουταλιές μαϊντανό
- 15 κουταλιές ρύζι καρολίνα
- 1 ποτηράκι καρύδια ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
- 2 κούπες ελαιόλαδο
- 3 πατάτες μέτριες
- 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
- ζάχαρη ελάχιστη
- αλάτι και πιπέρι
Πως τα φτιάχνουμε;
Πλένουμε τα κηπευτικά, τα ανοίγουμε από το πάνω μέρος και αφαιρούμε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι ή το ειδικό εργαλείο.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθολούλουδα, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε το ένα μέσα στο άλλο για να παραμείνουν κλειστά. Κόβουμε την ψίχα της μελιτζάνας σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε τη σάρκα της ντομάτας που αφαιρέσαμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κούπα ελαιόλαδο και όταν ζεστάνει ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με λίγο αλάτι χοντρό και τα ανακατεύουμε μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και την γυρίζουμε για λίγο μέχρι να την πιάσει το λάδι. Ρίχνουμε το ρύζι, τα καρύδια, τη μισή ποσότητα της ντομάτας, το ντοματοπολτό, το δυόσμο ή το μαϊντανό, ανάλογο αλατοπίπερο και νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση προσέχοντας να έχει αρκετό ζουμάκι.
Αλατίζουμε το εσωτερικό των κηπευτικών-στις ντομάτες και τις μελιτζάνες ρίχνουμε και ελάχιστη ζάχαρη-τα γεμίζουμε (όχι μέχρι πάνω) και τα τοποθετούμε στο ταψί μας. Τα λουλούδια τα γεμίζουμε μέχρι εκεί που αρχίζουν να ανοίγουν τα φύλλα τους, τα κλείνουμε γυρίζοντάς τα προς τα μέσα με βρεγμένα δάχτυλα για να κολλήσουν και τα τοποθετούμε στο ταψί με τη σειρά.
Κόβουμε τις πατάτες σε μέτριους κύβους, τις αλατοπιπερώνουμε, τις ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε ανάμεσα στα γεμιστά.
Περιχύνουμε με 1 κούπα ελαιόλαδο, από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο υλικό από τις ντομάτες και τα πιτίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία περίπου ώρα.
- προαιρετικά βάζουμε μερικές σκελίδες σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά.
- όταν ρίξουμε τη μελιτζάνα μπορούμε να τρίψουμε ένα κολοκυθάκι και μια πατάτα. Σε αυτή την περίπτωση θα υπολογίσουμε και θα βάλουμε λιγότερο ρύζι.
- εκτός από τις πατάτες μπορούμε να βάλουμε στο ταψί μας κολοκυθάκια, φασολάκια, μπάμιες και άλλα κηπευτικά εποχής.
- η αναλογία είναι 1 κουταλιά ρύζι ανά γεμιστό-κηπευτικό μέτριου μεγέθους και ½ κουταλιά ανά λουλούδι). Αντί για ρύζι μπορούμε να βάλουμε πληγούρι ή χόντρο που έχουμε μαλακώσει από το προηγούμενο βράδυ
Η παραδοσιακή συνταγή της Μάνης από την κυρία Ελένη Τζικάκου είναι από το υπό έκδοση βιβλίο της Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΑΝΗ (από τις εκδόσεις ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ)