Οι παραδοσιακές συνταγές πάντα μου άρεσαν, πόσο δε αυτή για τηγανίδες που μας έστειλαν ο Δημήτρης Γεωργόπουλος και ο Πέτρος Καραμπάτος, ιδιοκτήτες της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΪΑΣ στις Αιγιές Γυθείου
Τι θα χρειαστούμε;
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
- 10 γρ. αλάτι
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 80-100γρ. προζύμι ή 20 γρ. μαγιά
Πως τις φτιάχνουμε;
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το τρίβουμε για 5 λεπτά με τα χέρια μας μέχρι να υγρανθεί όλο.
Προς το τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση του αλευριού, βάζουμε το προζύμι σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και το λιώνουμε μέχρι να πάρει τη μορφή πυκνόρρευστου χυλού.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά όσο χλιαρό νερό πάρει και ζυμώνουμε καλά μέχρι να πετύχουμε μια μέτριας σκληρότητας ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και έπειτα την κόβουμε κομμάτια βάρους 50 γρ. πλάθουμε σε μακρόστενα κορδόνια μήκους 50 εκ. και τα τυλίγουμε ελαφρά γύρω από την παλάμη μας ή τους δίνουμε διάφορα άλλα παραδοσιακά σχήματα και τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο.
Τρώγονται κυρίως με τυρί αλλά και μέλι.
INFO: Οι τηγανίδες είναι παραδοσιακό έδεσμα που παρασκευάζεται εθιμικά την παραμονή των Χριστουγέννων και των Φώτων. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό και τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην καθημερινή παραγωγή των αρτοποιείων της Μάνης.