Το γλυκό που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 90 γρ. άχνη ζάχαρη
- 320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 3 γρ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό, large
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. πεκάν
- 3 αυγά, large
- 120 ml μελάσα
- 120 ml μέλι
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
Πως τη φτιάχνουμε:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την άχνη, το baking powder, το αλάτι και το βούτυρο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα και προσθέτουμε τον κρόκο. Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Μόλις ετοιμαστεί, τυλίγουμε το ζυμάρι με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσει.
Έπειτα, με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα πάχους ½ εκ. ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες πασπαλίζοντας το ζυμάρι με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει.
Αλευροβουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στην επιφάνεια του. Πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας ώστε να κολλήσει η ζύμη στην επιφάνεια του σκεύους δημιουργώντας τοιχώματα ύψους 1 εκ.
Τρυπάμε σε διάφορα σημεία την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 20 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί, αφαιρούμε τη βάση από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από τα πεκάν και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ύστερα, αδειάζουμε το μείγμα στην τάρτα, ρίχνουμε τα πεκάν από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 50 λεπτά. Τα τελευταία 25 λεπτά σκεπάζουμε την τάρτα με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Τέλος, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρούμε στην ιστοσελίδα του https://www.giorgostsoulis.com