Ποιος θα πει όχι σε αυτόν τον πειρασμό;
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 lt. γάλα, πλήρες
- 120 γρ. ρυζάλευρο
- 220 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 90 γρ. ζάχαρη άχνη
- ¼ κ.γ. μαστίχα
Πως το φτιάχνουμε:
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και την αφήνουμε να ζεσταθεί, μέχρι να πάρει μια βράση.
Παράλληλα, στο multi χτυπάμε τη μαστίχα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να θρυμματιστεί η μαστίχα.
Έπειτα, αδειάζουμε το μείγμα με τη μαστίχα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ρυζάλευρο και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Μόλις πάρει θερμοκρασία το γάλα, παίρνουμε μία κουτάλα και το ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα με το ρυζάλευρο, ανακατεύοντας παράλληλα με το σύρμα χειρός.
Στη συνέχεια, ξαναρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και το ρυζάλευρο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Μόλις σφίξει η κρέμα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 24 εκατοστών σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη άχνη, έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
Ύστερα, αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και σιγοβράζουμε μέχρι να καεί η καραμέλα από κάτω. Για να καταλάβουμε αν έχει καεί η καραμέλα την ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα ή θα τη δούμε να δημιουργείται στα τοιχώματα.
Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 6 ώρες στο ψυγείο.
Έπειτα, ξύνουμε τα τοιχώματα του τηγανιού με ένα κουτάλι για να ξεκολλάει πιο εύκολα και το καλύπτουμε με μια πιατέλα.
Τέλος, αναποδογυρίζουμε το γλυκό στην πιατέλα και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://www.giorgostsoulis.com