Φανταστικό ορεκτικό!
Τι θα χρειαστούμε:
Για τους ρεβυθοκεφτέδες:
- 500 γρ. ρεβύθια
- Μισό κρεμμύδι, μικρό, πολύ ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1½ κ.σ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 1¾ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- 1 κ.γ. κόλιανδρο
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
- 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
- ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
- 100 ml νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Πως τους φτιάχνουμε:
Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ, τα καλύπτουμε με κρύο νερό τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία ημέρα.
Έπειτα, τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πολυκοπτικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κρεμμύδι. Τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να ενωθεί (δε θέλουμε να το κάνουμε αλοιφή, πρέπει να έχει μερικά κομματάκια). Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μικρό multi, απλά δουλεύουμε σε δόσεις σιγά-σιγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα για να δέσει η ζύμη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο ώστε να τηγανίσουμε τους ρεβυθοκεφτέδες και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Παράλληλα, παίρνουμε 2 κ.σ. από τη ζύμη, το πλάθουμε σε κεφτέ και το πιέζουμε λίγο στο κέντρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.
Μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο τηγανίζουμε καλά τους ρεβυθοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τους αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Εκτέλεση για τη σάλτσα: Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για περίπου 3-4 λεπτά.
Έπειτα, ρίχνουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε ξανά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 20 λεπτά. Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Τέλος, σερβίρουμε τους ρεβυθοκεφτέδες πασπαλίζοντάς τους με τη σάλτσα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://www.giorgostsoulis.com