Η παραλλαγή της κλασικής συνταγής.
Τι θα χρειαστούμε:
- 150 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- 200 γρ. μανιτάρια portobello, καθαρισμένα και κομμένα στα οκτώ
- 400 γρ. λευκά μανιτάρια , κομμένα στα τέσσερα
- 250 γρ. κρεμμύδια για στιφάδο, κομμένα στη μέση
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 125 ml κόκκινο κρασί
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 550 ml. ζωμό λαχανικών
- 4-5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Έπειτα, προσθέτουμε και τα δύο είδη μανιταριών σε δόσεις και τα σοτάρουμε, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές για περίπου 3-4 λεπτά.
Κάθε δόση που ετοιμάζεται, την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα μανιτάρια και αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και τα σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσουν για περίπου 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το σκόρδο μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι τα σοταρισμένα μανιτάρια, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύοντας συνεχώς μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά.
Αφού μαγειρευτεί ο πελτές, ρίχνουμε μέσα το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό λαχανικών χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα. Στα τελευταία 10 λεπτά ρίχνουμε μέσα και το κριθαράκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει.
Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το δυόσμο ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com