Το αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό μοσχάρι ελιά, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 700 γρ. μαρούλι, χοντροκομμένο
- 100 ml λευκό κρασί
- 1 lt. ζωμό, βοδινό
- 2 κ.σ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 3 αυγά medium, χωρισμένο τον κρόκο από το ασπράδι
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1 πρέζα αλάτι
Πως το φτιάχνουμε:
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Παράλληλα, αδειάζουμε το μοσχάρι σε ένα μεγάλο μπολ, το αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Μόλις κάψει η κατσαρόλα, σοτάρουμε το μοσχάρι σε δόσεις, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Έπειτα, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά και σβήνουμε με λευκό κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε μέσα το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Μόλις περάσει ο παραπάνω χρόνος, ρίχνουμε μέσα το μαρούλι, τον άνηθο, το μαϊντανό και το σέλινο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Εκτέλεση για το αυγολέμονο: Αδειάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν.
Στη συνέχεια, στο ίδιο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους μαζί με το κορν φλάουρ και το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Έπειτα, με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε κουταλιές από την κατσαρόλα και τις ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το αυγολέμονο.
Ύστερα, αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Τέλος, σερβίρουμε το φρικασέ ζεστό.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com