Τα έχετε δοκιμάσει;
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη Ζύμη:
- 260 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
- 35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 γρ. αλάτι
- 5 γρ. μαγιά ξερή
- 120 ml. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 Αυγό, medium
- 40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά για τη γέμιση
- 12 κυβάκια βούτυρο, από την κατάψυξη, 3-4 γρ. το κάθε ένα
Για την Επικάλυψη Καφέ
- 50 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
- 1/8 κ.γ. κακάο
- 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 25 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/8 κ.γ. αλάτι
- 1 Αυγό, medium
- 10 ml καφέ espresso, σε θερμοκρασία δωμάτιου
Πως τα φτιάχνουμε:
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, το χυμό από το λεμόνι, 1 κ.γ. από τη ποσότητα της ζάχαρης και της μαγιάς, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5', μέχρι να φουσκώσει η μαγιά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το αυγό, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ζυμώνουμε για 1', μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 10'.
Μόλις το ζυμάρι μας γίνει ελαστικό, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο στη ζύμη.
Κατόπιν, αδειάζουμε το ζυμάρι πάνω στον πάγκο εργασίας και με τα χέρια μας, του δίνουμε το σχήμα μιας μπάλας.
Στη συνέχεια, το τοποθετούμε μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Για την επικάλυψη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το κακάο με το αλεύρι, το αυγό, τον καφέ, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Μόλις έχουμε ένα λείο μείγμα, το αδειάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και το βάζουμε στο ψυγείο.
Για το γέμισμα και ψήσιμο: Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 ίσα μέρη, βάρους περίπου 40γρ. το κάθε ένα και τα κάνουμε μπαλάκια, προσέχοντας να έχουν μια λεία επιφάνεια.
Βγάζουμε το βούτυρο από την κατάψυξη, τεντώνουμε απαλά ένα μπαλάκι ζύμης, τοποθετούμε στο κέντρο του ένα κυβάκι βούτυρο και κλείνουμε καλά τις άκρες, ώστε να μη βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα.
Κάθε ένα μπαλάκι που τελειώνουμε, το τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε ήδη στρώσει λαδόκολλα.
Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε τα μπαλάκια να φουσκώσουν για 30’.
Ξεκινώντας από τη μέση του ζυμαριού και πηγαίνοντας προς τα πάνω αρχίζουμε να καλύπτουμε με την επικάλυψη περιμετρικά. Θέλουμε να καλύψουμε το ½ της επιφάνειάς του.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 15’-18’. Μόλις ετοιμαστούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5' και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://www.giorgostsoulis.com