Η παραδοσιακή πίτα που θα σας ξετρελάνει.
Τι θα χρειαστούμε:
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 12 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 1 κ.γ. βασιλικό, ξερό
- 1 κ.γ. δυόσμο, ξερό
- 1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 7 φύλλα για χωριάτικες πίτες
- 5 – 6 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα των φύλων
- Σουσάμι, για το πασπάλισμα
Πως τη φτιάχνουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το καραμελώνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 7 – 8 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι το μαϊντανό, τον άνηθο, το βασιλικό και τη ρίγανη.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τη φέτα και το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε με μία κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη να τελειώσει τελείως.
Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 35 – 25 εκ. με ελαιόλαδο, τοποθετούμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και με ένα πινέλο το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Παίρνουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω στο άλλο φύλλο ώστε να σχηματίσουμε ένα σταυρό, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και παίρνουμε άλλα τρία φύλλα και τα τοποθετούμε διαγώνια πάνω στο ταψί πασπαλίζοντας τα και αυτά με ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί, κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα από πάνω.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτα με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://www.giorgostsoulis.com