Ο Μάνος Γκοτζούλιας προτείνει να φτιάξουμε, μέσα από το TRT και το Chef στην κουζίνα, τάρτα με σπανάκι.
Τι θα χρειαστούμε;
Για τη ζύμη:
- 325 γραμμάρια αλεύρι
- 175 γραμμάρια βούτυρο
- 1 αυγό
- 30 γραμμάρια κρύο νερό
- 3 γραμμάρια αλάτι
- 3 γραμμάρια ζάχαρη
Για τη γέμιση, την τάρτα και τη συναρμολόγηση της τάρτας:
- 260 γραμμάρια καθαρισμένο σπανάκι σε φύλλα
- 40 γραμμάρια κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 γραμμάρια σκόρδο
- 4 γραμμάρια μάραθο αποξηραμένο
- 65 γραμμάρια μπέικον σε φέτες
- 100 γραμμάρια ανθότυρο
- 20 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 10 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 2 κρόκους αυγών
- 50 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι
Πως την φτιάχνουμε;
Τη ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.
Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα).
Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος
Την ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Τη γέμιση και την κρέμα:
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί, προσέχοντας όμως να μη χάσει το χρώμα του (αν δεν χωράει όλο στο σκεύος, το προσθέτουμε σε δόσεις). Το σουρώνουμε, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατίζουμε και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε και τον μάραθο. Γυρνάμε λίγο το μείγμα.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το σπανάκι και το ανθότυρο και τα ανακατεύουμε όλα, καλά. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε την κρέμα, τους κρόκους και την παρμεζάνα. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σουρώνουμε από σινουά.
Στην ψημένη ζύμη στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού ομοιόμορφα και πάνω του το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C, μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 20 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.