Ας πρωτοτυπήσουμε!
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για το ψωμί:
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 7 γρ. μαγιά
- 1 ½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κ.γ. αλάτι
- 300 -350 ml. νερό
Υλικά για την επικάλυψη:
- 90 γρ. ρυζάλευρο
- 7 γρ. μαγιά
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κ.σ. ηλιέλαιο
- 90 ml. νερό
Πως το φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για το ψωμί: Αδειάζουμε το νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Παράλληλα αδειάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ψωμί στον κάδο του μίξερ, αδειάζουμε το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι.
Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ το οποίο το έχουμε λαδώσει ελαφρώς. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι.
Μόλις φουσκώσει, το τοποθετούμε στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, το ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με τα χέρια ώστε να βγεί ο αέρας από το ζυμάρι και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, δίνοντας του ένα οβάλ σχήμα.
Το καλύπτουμε με μεμβράνη, την οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με ηλιέλαιο ώστε να μην κολλήσει και το αφήνουμε στην άκρη για 45 λεπτά να φουσκώσει.
Εκτέλεση για την επικάλυψη: Σε ένα μπολ αδειάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την επικάλυψη μαζί με το μείγμα της μαγιάς και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, αδειάζουμε από πάνω το μείγμα της επικάλυψης και με τη βοήθεια ενός κουταλιού, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 35 με 40 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com