Κάθε συνταγή είναι ξεχωριστή αλλά όλες έχουν το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα.
Τι θα χρειαστούμε:
- 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για την κρέμα:
- 1200 ml. γάλα πλήρες
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. βούτυρο παγωμένο
- 3 μέτρια αυγά
- 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
Για το σιρόπι:
- 600 ml. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ξύλο κανέλας, προαιρετικά
- Μισό λεμόνι
Πως το φτιάχνουμε:
Για την κρέμα: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια εκχύλισμα και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
Μόλις αρχίσει να αχνίζει το μείγμα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει σχηματίζοντας τις πρώτες φουσκάλες. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και όσο ακόμα είναι ζεστή προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Για τη συναρμολόγηση: Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 35x25 εκ.και στρώνουμε δύο φύλλα κρούστας το ένα απέναντι από το άλλο αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε.
Στη συνέχεια απλώνουμε στις τέσσερις πλευρές του ταψιού τέσσερα βουτυρωμένα φύλλα τα οποία εξέχουν προς τα έξω 10εκ. Τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο στη μέση του ταψιού και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο που τα τοποθετήσαμε και στον πάτο του ταψιού.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν και βουτυρώνουμε την επιφάνεια τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C σε αντιστάσεις πάνω - κάτω για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Εκτέλεση για το σιρόπι. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας αν επιλέξουμε να το βάλουμε.
Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στα μισά τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Μόλις είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, το αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com