Θα την λατρέψετε!
Τι θα χρειαστούμε:
- 300gr. κεφαλοτύρι
- 1 φύλλο χωριάτικο.
- 1 kg κιμά
- 120gr. βερίκοκα ξερά
- 3 κ.σ σταφίδα ξανθή
- 100gr. αμύγδαλο
- 100gr. φιστίκι
- 2 κ.σ πελτέ
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 100ml λευκό κρασί
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 αυγά
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κύβο κότας
- 50gr. βούτυρο
Πως τη φτιάχνουμε:
Ξεκινάμε σοτάροντας τον κιμά με το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 6-7’ και κατόπιν σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τον κύβο και τον πελτέ.
Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε το αμύγδαλο, την σταφίδα, τα ψιλοκομμένα βερίκοκα και το φιστίκι με το βούτυρο. Μόλις καβουρδιστούν προσθέτουμε το μείγμα στον κιμά.
Συμπληρώνουμε με λίγο νεράκι και αφήνουμε να πάρει μια βράση, περιμένουμε περίπου 15’ μέχρι να πιεί τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το κεφαλοτύρι και τον μαϊντανό. Και τα προσθέτουμε στο μείγμα της γέμισης.
Παίρνουμε ένα αλουμινένιο ταψί (40×20) και το λαδώνουμε από όλες τις πλευρές με βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο για να μην καεί.
Τοποθετούμε περιμετρικά 4 φύλλα ζύμης (1 σε κάθε πλευρά), έτσι ώστε καθένα από τα φύλλα αυτά να βρίσκεται κατά το ήμισυ το ταψί και το υπόλοιπο να «περισσεύει» (ώστε να το γυρίσουμε στη συνέχεια). Τοποθετούμε και ένα στο κέντρο. Προσθέτουμε τη γέμιση ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια των φύλλων.
Διπλώνουμε τα φύλλα, λαδώνοντας τα φύλλα ένα ένα. Βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα.
Κόβουμε σε μερίδες της αρεσκείας μας , χαράσσοντας μόνο το πάνω φύλλο (το μαχαίρι μας, να μην φτάσει στο τέλος του ταψιού).
Ψεκάζουμε με κρύο νερό και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.
Ψήνουμε για 40-45’ στους 170-175 βαθμούς. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο βούτυρο για να γυαλίζει.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://petros-syrigos.com