Εύκολο και γρήγορο γλυκό.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τις φωλίτσες:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 80γρ φιστίκι αιγίνης
- 80γρ καρυδόψυχα
- 80γρ. αμύγδαλο
- 1 κ.τ.σ κανέλα σκόνη
- 1 κ.τ.σ φρυγανιά τριμμένη
- 300γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
- 460γρ. νερό
- 700γρ. ζάχαρη
- 2 φλούδες λεμόνι
- 2 φλούδες πορτοκάλι
- 1 ξύλο κανέλα
Για τη σοκολάτα:
- 400γρ. κουβερτούρα
- 300γρ. κρέμα γάλακτος
Πως το φτιάχνουμε:
Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και, όταν πάρει βράση, χρονομετρούμε 4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τη σοκολάτα:
Χτυπάμε με ένα σύρμα την κρέμα να γίνει σαντιγί. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη σοκολάτα (σε μπαίν μαρί ή στο μικροκυμάτων) και ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην σαντιγί. Το κρατάμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Για τη φωλίτσα:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το κρατάμε στην άκρη. Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε το φιστίκι,το αμύγδαλο και τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα και τη φρυγανιά. Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας και, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, ραντίζουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με τα υλικά που έχουμε θρυμματίσει (περίπου 1 κ.τ.σ για κάθε φύλλο).
Τοποθετούμε τη βελόνα πάνω στο φύλλο στο κάτω μέρος (βάζουμε μια βελόνα ή ξυλάκι ή καλαμάκια) ώστε να εξέχει από το φύλλο αριστερά και δεξιά. Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω το 1/3 του φύλλου και στη συνέχεια ρολάρουμε να τυλιχτεί όλο το φύλλο, αφήνοντας 3 δάχτυλα περιθώριο στην πάνω πλευρά. Με τα δάχτυλά μας “σουρώνουμε” το φύλλο προς τα μέσα και αφαιρούμε τη βελόνα. Κλείνουμε ενώνοντας τις δυο άκρες και αφήνοντας στο κέντρο λίγο φύλλο κρούστας για να κάτσει η σοκολάτα.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και ότι βούτυρο μείνει αλείφουμε πάνω απ τις φωλιές. Ψήνουμε στους 160 για 50 λεπτά. Βγάζουμε και σιροπιάζουμε επί τόπου με το κρύο σιρόπι. Όταν κρυώσουν βάζουμε λίγο σοκολάτα στο κέντρο που έχει κενό και διατηρούμε στο ψυγείο.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://petros-syrigos.com