Ποιος θα αντισταθεί σε αυτό το γλυκάκι;
Τι θα χρειαστούμε:
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. υγρή γλυκόζη
- 125 γρ. Μέλι
- 2 ασπράδια αυγού
- 400 γρ. έτοιμη καραμέλα (dolce de leche)
- 200 γρ. φιστίκια πίνατς χοντροκομμένα
- 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη με τη μέθοδο μπεν μαρί
Πως τις φτιάχνουμε:
Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ελέγχουμε με το θερμόμετρο μέχρι να φτάσει τους 135 βαθμούς °C . Μόλις φτάσει τους 135 βαθμούς °C, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 145 βαθμούς. Μόλις φτάσει τους 145 βαθμούς°C , αποσύρουμε από τη φωτιά.
Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα. Μόλις αρχίζει να γίνεται μία ελαφριά μαρέγκα, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τη γλυκόζη και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμη μέχρι να γίνει μία κολλώδης κρέμα.
Την αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 20x20 στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε την έτοιμη καραμέλα, τα θρυμματισμένα φιστίκια και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφαιρούμε το ταψί από το ψυγείο και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα της καραμέλας με ένα κουτάλι πάνω από το μείγμα της γλυκόζης. Το μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Μόλις σφίξει, αφαιρούμε από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε προσεκτικά και κόβουμε σε μεγέθη που επιθυμούμε. Ύστερα τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα με τη βοήθεια δύο πιρουνιών και προσεκτικά τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να σφίξει η σοκολάτα. Μόλις έχει σφίξει αρκετά, σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com