Γιατί αγαπάμε την παράδοση!
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 μέτριο αυγό
- 4 γρ. αλάτι
- 200 ml. νερό χλιαρό
Υλικά για τον κιμα:
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- ½ κόλιανδρο ξερό
- ½ κύμινο σε σκόνη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα:
- Γιαούρτι
- Σάλτσα ντομάτας
Πως το φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα βαθύ μπολ, φοράμε γάντια μίας χρήσης και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργήσουμε μία σφιχτή ζύμη.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τον κιμά.
Εκτέλεση για τον κιμά: Βάζουμε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός τον σπάμε. Τον ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει.
Ρίχνουμε τον κόλιανδρο, το κύμινο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά. Μόλις είναι έτοιμος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σύνθεση πιάτου: Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε πάνω τη ζύμη και το κόβουμε σε οκτώ ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε ορθογώνιο σχήμα 35 x 30 εκ. και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 10 x 10 εκ. Βάζουμε στο κέντρο του κομματιού 1 κ.γ. από τον κιμά.
Κλείνουμε διαγώνια με τις δύο άκρες το κομμάτι, πιέζουμε και κλείνουμε με τις άλλες δύο διαγώνιες άκρες, δημιουργώντας ένα φάκελο. Στη συνέχεια διπλώνουμε τον κάθε φάκελο στη μέση προσεκτικά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Μαγειρεύουμε τα μαντί σε δόσεις στον ατμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε με γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com