Μια υπέροχη πίτα με μανιτάρια και τυριά.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
- 1kg μανιτάρια λευκά ή ανάμεικτα με αλλη ποικιλία(πχ.πλευρώτους)
- 350γρ μπεσαμέλ (50γρ βούτυρο,50γρ αλεύρι,500γρ γάλα)
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 170 γρ γραβιέρα
- 50 γρ μετσοβόνε
- 70 γρ λευκό κρασί
- 3 αυγά
- Λίγα πορτσίνι αποξηραμένα (προαιρετικά)
- 4 κλωναράκια θυμάρι
Πως τη φτιάχνουμε:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη μπεσαμέλ. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να ζεσταθεί (προσοχή, όχι να καεί).
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς να μη κολλήσει, με ένα σύρμα. Όταν δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια σε φέτες με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν πάρουν χρώμα, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φυλλαράκια από το θυμάρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την μπεσαμέλ, τα τυριά και τα αυγά. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι.
Σε μια ταρτίερα ή ένα ταψί ιδίου μεγέθους, λαδώνουμε και βάζουμε σταυρωτά τα φύλλα (λαδώνοντας ανάμεσα). Στο κέντρο βάζουμε τη γέμιση και ξεκινάμε να κλείνουμε τα φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα. Χαράζουμε σε κομμάτια, βρέχουμε με λίγες σταγόνες νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://petros-syrigos.com