Τα λόγια είναι περιττά!
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 180 ml. γάλα πλήρες, χλιαρό
- 9 γρ. μαγιά, ξερή
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 50 γρ. γλυκαντικό με στέβια
- 2 μέτρια αυγά
- 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 115 γρ. βούτυρο σε θερμκοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
Για τη γέμιση :
- 55 γρ. βούτυρο
- 170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 50 γρ. γλυκαντικό με στέβια
- 2 κ.σ. κακάο, κοσκινισμένο
- 1 κρόκος αραιωμένος με νερό για το άλειμμα
Πως το φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ αδειάζουμε το γάλα, τη μαγιά, το γλυκαντικό slim line, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια, τα αυγά και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2 λεπτά ακόμη.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο δυνατό, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το βούτυρο σιγά σιγά και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Εκτέλεση για τη γέμιση: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το λιώνουμε. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα στη σοκολάτα κουβερτούρα και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα.
Έπειτα ρίχνουμε το γλυκαντικό slim line, το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σύνθεση γλυκού: Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πασπαλίζουμε ελαφρώς τον πάγκο με αλεύρι.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα 40x45 περίπου. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και ρολάρουμε τη ζύμη από την πιο μακριά πλευρά, πιέζοντας τις άκρες στο τέλος ώστε να κλείσει.
Με ένα ίσιο μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη οριζόντια στη μέση δημιουργώντας δύο ίδια ζυμάρια και τα πλέκουμε. Τα τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 30x15 την οποία έχουμε λαδώσει και τυλίγουμε το σκεύος με μεμβράνη.
Την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 30 λεπτά. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε με το δεύτερο μισό της αρχικής ζύμης.
Μόλις φουσκώσουν οι πλεξούδες, τις αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com