Ότι πιο ωραίο για κυριακάτικο τραπέζι.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη γαλοπούλα:
- 1 Στήθος γαλοπούλας, ανοιγμένο στη μέση
- 225 γρ. Λουκάνικο χωριάτικο, ψιλοκομμένο
- 140 γρ. Κάστανα, ψιλοκομμένα
- 20 γρ. Σταφίδες
- 10 γρ. Φασκόμηλο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τον πουρέ σελινόριζας:
- 650 γρ. Σελινόριζα
- 1 lt. Γάλα, πλήρες
- 1 Κρεμμύδι μέτριο, χροντροκομμένο
- 7 κλ. Θυμάρι, ψιλοκομμένα, μόνο τα φύλλα
- 150 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματιου
- 1 ½ κ.σ. Μέλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη γαλοπούλα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο μέσα το λουκάνικο και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο μπολ θα προσθέσουμε τα κάστανα, το φασκόμηλο, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στον πάγκο εργασίας και την αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές φορώντας γάντια μίας χρήσης. Τοποθετούμε τη γέμιση με το λουκάνικο στο κέντρο της γαλοπούλας και την τυλίγουμε σε ρολό.
Με τη βοήθεια ενός σπάγκου μαγειρικής δένουμε το ρολό για να μην ανοίξει.
Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί φούρνου και βάζουμε νερό μέχρι τη μέση περίπου. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε μία σχάρα και τη σχάρα πάνω από το ταψί.
Ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά.
Εκτέλεση για τον πουρέ:
Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, το γάλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα.
Μόλις είναι έτοιμος, τον σουρώνουμε και τον πιέζουμε με μία κουτάλα ώστε να φύγουν όλα τα υγρά.
Τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τον πολτοποιούμε στο multi σε δόσεις προσθέτοντας και το βούτυρο σε δόσεις. Τον αδειάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε το θυμάρι ,το μέλι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Όταν είναι έτοιμη η γαλοπούλα ,τη σερβίρουμε με τον πουρέ.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com