Νηστίσιμα και παραδοσιακά.
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη ζύμη:
- 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 9 γρ. μαγιά, ξερή
- 1 κ.σ. ξύδι, από λευκό κρασί
- 300 ml. χλιαρό νερό
- 100 ml. ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση:
- 5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ¼ του μάτσου άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- 1 κ.γ. φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως τα φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με το νερό σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Παράλληλα στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το ξύδι και τα χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό. Σταδιακά αδειάζουμε το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά, ανεβάζουμε την ταχύτητα στο δυνατό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει.
Εκτέλεση για τη γέμιση: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψουμε. Τις βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις βράσουν, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, αδειάζουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την πάπρικα, το δυόσμο, την κόκκινη πιπεριά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε τη ζύμη, κόβουμε μπαλάκια των 30 γρ. περίπου και με τη βοήθεια ενός πλάστη τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο της κάθε ζύμης, λαδώνουμε περιμετρικά με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου πατώντας πολύ καλά τις άκρες
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη την ποσότητα της ζύμης και της γέμισης.
Μεταφέρουμε το κάθε πιτάκι σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το κάθε πιτάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com