Σήμερα κάνουμε κάτι παραδοσιακό.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό Αλεύρι γ.ο.χ, κοσκινισμένο
- 200 ml. Ηλιέλαιο
- 100 ml. Γάλα, πλήρες
- 14 γρ. Μαγιά, ξερή
- 1 κ.γ. Αλάτι
- 20 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. Κανέλα, τριμμένη
- 1 κ.γ. Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 250-300 ml. Νερό, χλιαρό
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα:
- Σουσάμι
- Πασχαλινά αυγά
Πως τη φτιάχνουμε:
Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γάλα και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις το ηλιέλαιο και το μείγμα με τη μαγιά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, τη μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και με τα χέρια την ανοίγουμε ελαφρώς. Έπειτα την κόβουμε τη με ένα μαχαίρι στη μέση, σε δύο ίσια κομμάτια.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το κόβουμε και αυτό στη μέση. Πλάθουμε τα δύο νέα κομμάτια με τα χέρια μας σε μακρόστενες λωρίδες.
Τυλίγουμε τη μία γύρω από την άλλη, σχηματίζοντας έτσι μία πλεξούδα. Τη μεταφέρουμε σε ένα τα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα δημιουργώντας έναν κύκλο διαμέτρου 30 εκ. περίπου.
Παίρνουμε το άλλο μισό της αρχικής ζύμης και το χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενες λωρίδες και δημιουργούμε δύο διαφορετικές πλεξούδες. Παίρνουμε τις πλεξούδες και τις τοποθετούμε στο ταψί κάθετα και οριζόντια, δημιουργώντας ένα σταυρό, στα πλαίσια του κύκλου.
Τέλος, λαδώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της λαμπροκουλούρας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τοποθετούμε ένα πασχαλινό αυγό στο κέντρο του σταυρού.
Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30-35 λεπτά.
Μόλις φουσκώσει, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστή.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com