Θρεπτικά και πεντανόστιμα.
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 ml. ελαιόλαδο
- 30 ml. χυμό από πορτοκάλι
- 9 γρ. ξερή μαγιά
- 120 ml. χλιαρό νερό
- ¼ κ.γ. μαστίχα
Υλικά για τη γέμιση:
- 6 γρ. κανέλα τριμμένη
- 150 γρ. ταχίνι
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
Υλικά για το σερβίρισμα:
- Ζάχαρη άχνη
- Κανέλα
Πως τα φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε στο multi τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν τελείως. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη με τη μαστίχα. Το αφήνουμε 5 λεπτά περίπου στην άκρη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι. Bάζουμε την ταχύτητα στο μέτριο και σταδιακά αδειάζουμε μέσα στον κάδο το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και το νερό με τη μαγιά.
Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που το έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα.
Αφού φουσκώσει η ζύμη αλευρώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα μήκους 40 εκατοστών και πλάτους 50 εκατοστών.
Μόλις ανοίξουμε τη ζύμη, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της με ένα κουτάλι το ταχίνι, ρίχνουμε τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
Ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του ζυμαριού τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη και τσιμπάμε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια ώστε το τελείωμα της να κλείσει καλά.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 10 – 12 ίσες κάθετες φέτες και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος 35x25 εκ. και τοποθετούμε μέσα τα ρολάκια σε κάθετη διάταξη το ένα δίπλα στο άλλο.
Σκεπάζουμε το σκεύος με μία πετσέτα και αφήνουμε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com