Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων.
Τι θα χρειαστούμε:
- 650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 350 ml. γάλα πλήρες
- 50 γρ. βούτυρο
- 90 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 20 ml. ελαιόλαδο
- 9 γρ. μαγιά, ξερή
- 80 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
- ½ κ.σ. κανέλα
- ¼ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 αυγό, μέτριο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Αλάτι
- 1 κρόκος αυγού αραιωμένος με λίγο γάλα για το άλειμμα
Πως τα φτιάχνουμε:
Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το γάλα και περιμένουμε να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει εντελώς το βούτυρο, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Μόλις κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί εντελώς η μαγιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ, το αλάτι, το μείγμα με το γάλα και τη μαγιά, το ελαιόλαδο και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμαράκι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου μέχρι να δημιουργηθεί μία κολλώδης ζύμη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο ώστε να μπορούμε να επεξεργαστούμε πιο εύκολα τη ζυμη και την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1- 1 ½ ώρα.
Μόλις περάσει η ώρα φουσκώματος και έχει σχεδόν διπλασιαστεί η ζύμη, τη μεταφέρουμε στο πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε σε 16 μπαλάκια των 80-85 γρ. περίπου.
Τα μεταφέρουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 35x45 στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να γεμίσουν όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τυλίγουμε με μεμβράνη το ταψί χωρίς να ακουμπάει πάνω στη ζύμη. Το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου.
Μόλις φουσκώσουν, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει σε λίγο γάλα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο, περιμένουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com