Το απόλυτο σπιτικό γλυκάκι.
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. Ψωμί brioche, σε ψίχουλα
- 300 γρ. Ζάχαρη
- 240 ml Γάλα
- 240 ml Κρέμα γάλακτος
- 65 γρ. Καστανή ζάχαρη
- 60 γρ. Βούτυρο
- 5 Αυγά, χτυπημένα
- 3 Μήλα πράσινα, κομμένα σε κύβους
- 2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. Κανέλα, τριμμένη
- 1 κ.γ. Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ½ κ.γ. Αλάτι
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 250 γρ. Καστανή ζάχαρη
- 120 γρ. Βούτυρο
- 120 ml Κρέμα γάλακτος
Πως το φτιάχνουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις. Παράλληλα, προετοιμάζουμε τη φόρμα μας βουτυρώνοντας πολύ καλά. Μπορούμε αν θέλουμε να στρώσουμε και μια λαδόκολλα βουτυρώνοντας τη ξανά από πάνω.
Για το ψωμί: Προσθέτουμε σε δόσεις το ψωμί στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα. Αδειάζουμε αυτά τα ψίχουλα σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ξανά χρησιμοποιήσουμε.
Για τα μήλα: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα το βούτυρο για να λιώσει. Μόλις αυτό γίνει ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μία ξύλινης κουτάλας μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα καραμέλας.
Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τα μήλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ξανά χρησιμοποιήσουμε.
Για το μείγμα των υγρών υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τα καραμελωμένα μήλα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα. Έπειτα προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με το τριμμένο ψωμί.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε μια τετράγωνη φόρμα διαστάσεων 22x22.
Ψήνουμε για 35-45 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό.
Για τη σάλτσα καραμέλας. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη, μέχρι να λιώσει.
Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά. Μόλις αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com