Όπως και να τους μαγειρέψουμε είναι υπέροχοι!
Τι θα χρειαστούμε:
- 500γρ γίγαντες
- 1κ.τ.γ μαγειρική σόδα
- 1 ½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 καρότα κομμένα σε φέτες
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- 1 ντομάτα κον-κασέ κονσέρβα
- 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες
- 1κ.τ.σ ζάχαρη
- ½ ματσάκι μαιντανό
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φρέσκιες τριμμένες ντομάτες
- αλάτι,πιπέρι
Πως τους φτιάχνουμε:
Απ΄το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το ένα κουταλάκι σόδα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό. Μόλις βράσει ρίχνουμε για 15 λεπτά περίπου τους γίγαντες,τους ξαφρίζουμε ανά διαστήματα και τους σουρώνουμε. Πετάμε το το πρώτο νερό.
Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει,μετά προσθέτουμε το σκόρδο,το σέλερι,τα καρότα και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και την κον-κασέ και την ζάχαρη.Συμπληρώνουμε με καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν και λίγο ακόμα και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τους γίγαντες με τη σάλτσα τους σε ταψί,προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο,την πιπερίτσα και ένα φλιτζάνι νερό ακόμα, αν δεν έχει πολλά υγρά.
Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λευκό τυρί σόγιας άμα θέλουμε.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://petros-syrigos.com