Θαλασσινός αέρα στην κουζίνα μας.
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. ρύζι για ριζότο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 10 κλ. θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 150 γρ. λευκό κρασί
- 1000-1200 ml. νερό
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- 2 πρέζες σαφράν σκόνη
- 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι & Πιπέρι
- 250γρ. γαρίδες καθαρισμένες τα κελύφη τα κρατάμε
Υλικά για το ζωμό γαρίδας:
- 100 γρ. κελύφη γαρίδας
- 100 ml. κονιάκ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερυ ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1000 ml.νερό
Πως το φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για το ζωμό γαρίδας: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη από τις γαρίδες. Πρέπει να πάρουν καλό χρώμα και να γίνουν σκούρες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, έπειτα ρίχνουμε τα λαχανικά χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30'.
Μόλις πάρει γεύση γαρίδας το ζουμί το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε στο ριζότο.
Εκτέλεση για το ριζότο: Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τον κύβο και το σαφράν. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί ο κύβος και να κιτρινίσει ο ζωμός μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καραμελώνουμε καλά για 5-7 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για αλλά 2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι μαζί με το θυμάρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Έπειτα ρίχνουμε 150ml. από το ζωμό γαρίδας και τη συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό με το σαφράν σε δόσεις με μια κουτάλα. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, προτού ρίξουμε την επόμενη.
Μόλις ετοιμαστεί το ριζότο, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες τις λαδώνουμε και τις αλατοπιπερώνουμε και τους δίνουμε καλό χρώμα και απο τις δυο πλευρές στο τηγάνι, Μόλις ετοιμαστούν τις τοποθετούμε πάνω απο το ριζότο.
Σερβίρουμε σε πιάτο αμέσως και γαρνίρουμε με τις ψητές γαρίδες και λίγη ρόκα αν θέλουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com