Το εντυπωσιακό της συνταγής είναι…οι πατάτες.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο
Για τη μαρινάδα:
- 50 γρ. καπνιστή πάπρικα
- 10 γρ. κουρκουμά σε σκόνη
- 10 γρ. μπαχάρι τριμμένο (προαιρετικά)
- 10 γρ. μαραθόσπορος τριμμένος
- 10 γρ. θυμάρι φρέσκο (ψιλοκομμένο)
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- 5 γρ. αλάτι
Για τις πατάτες:
- 6 πατάτες μέτριες
- 3 κ.τ.σ βούτυρο λιωμένο
- αλάτι,πιπέρι
- 300 γρ. τσένταρ
- 5 φέτες μπέικον
- 250 γρ. γιαούρτι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Πως τα φτιάχνουμε:
Ξεκινάμε με τη μαρινάδα για το κοτόπουλο, βάζοντας όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε παντού το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών μας.
Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω σε μια σχάρα στον φούρνο και από κάτω βάζουμε ένα ταψάκι με λίγο νερό, ώστε να πέφτουν τα υγρά από το κοτόπουλο. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το ακουμπάμε έτσι όπως είναι πάνω στο κοτόπουλο και ψήνουμε πάνω κάτω στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σχάρα του φούρνου μας και να ακουμπήσουμε εκεί το κοτόπουλο και από κάτω να βάλουμε το ταψί. Βάζουμε τη λαδόκολλα για να μη μας καεί από πάνω το κοτόπουλο.
Για τις πατάτες:
Βάζουμε δυο χοντρά ξυλάκια από σουβλάκι στον πάγκο μας ή χρησιμοποιούμε 2 chopsticks. Βάζουμε την πατάτα ενδιάμεσα από τα ξυλάκια και αρχίζουμε να κόβουμε (τα βάζουμε γιατί κόβοντας με το μαχαίρι τα ξυλάκια θα εμποδίσουν να φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω και να κοπεί τελείως η φέτα πατάτας,δεν την θέλουμε μέχρι κάτω κομμένη).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε τις κομμένες σε φετούλες πατάτες σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Πιάνουμε λίγο τις πατάτες και τις ανοίγουμε με τα χέρια μας ώστε να περάσει στο εσωτερικό το βούτυρο.
Ψήνουμε για 35 λεπτά και αφαιρούμε από τον φούρνο. Κόβουμε σε φέτες το τσένταρ και το μπέικον και το βάζουμε ενδιάμεσα στις φέτες πατάτας. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά στους 200. Βγάζουμε και σερβίρουμε με γιαούρτι και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μαζί τις πατάτες με το κοτόπουλο στο ταψάκι που θα έχετε κάτω από την σχάρα.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://petros-syrigos.com