Εύκολο, θρεπτικό και γευστικό.
Τι θα χρειαστούμε:
- 500γρ. ρύζι για ριζότο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 10 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- ½ φινόκιο ψιλοκομμένο
- 2-3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 κολοκυθάκι μέτριο κομμένο σε κύβους
- 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 150 γρ. λευκό κρασί
- 1400-1600 γρ. νερό
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- 150-200γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι & Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τον κύβο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός και μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φινόκιο, το καρότο, την πιπεριά φλωρίνης, το κολοκυθάκι και τα καραμελώνουμε καλά για 5'-7'. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για αλλά 2' και προσθέτουμε το ρύζι μαζί με το θυμάρι.
Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Έπειτα ρίχνουμε τον ζωμό σε δόσεις με μια κουτάλα. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, προτού ρίξουμε την επομένη.
Μόλις ετοιμαστεί το ριζότο, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε πιάτο αμέσως και γαρνίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και λίγη ρόκα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com