Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για το χταπόδι:
- 1 -1 ½ κιλό Χταπόδι
- 1 Μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 Φινόκιο, κομμένο σε φέτες
- 1 Καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 2 Φύλλα δάφνης
- ½ κ.σ. Κόκκοι πιπεριού
- 40-50 ml. Ελαιόλαδο
- 1/4 του μάτσου Θυμάρι μόνο τα φύλλα
Υλικά για τη μαρινάδα:
- 60 ml. Ξύδι
- 120 ml. Ελαιόλαδο
- 20 γρ. Κάπαρη, ψιλοκομμένη
- Μισό μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι και το θυμάρι.
Από πάνω ρίχνουμε το χταπόδι στο οποίο έχουμε ξεχωρίσει τα πλοκάμια του και το κεφάλι και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα λαχανικά.
Ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Ελέγχουμε με το μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα όλα υλικά για τη μαρινάδα και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com